Oficis en l’oblit

Després de l’èxit de l’exposició de l’estiu del 2001 sobre les feines del camp, el Centre d’Estudis Locals va decidir programar per als mesos d’estiu de 2002 una nova exposició: “Oficis en l’oblit”.

L’objectiu d’aquesta nova exposició, també de temàtica etnològica, era donar a conèixer a menorquins i visitants quines eren les feines i els oficis d’abans, així com les eines que es feien servir per al seu desenvolupament. Oficis, tots ells, que no existeixen ja avui en dia als nostres pobles, o bé que estan a punt de desaparèixer irremeiablement.

L’exposició, així mateix, continuava la col·laboració amb el Sr. Gabriel Llambias, iniciada en la mostra anterior, tot donant a conèixer les eines i altres estris de la seva col·lecció, gràcies a la qual es conserven avui totes aquestes peces i es poden mostrar a tota la gent interessada en la història i la cultura tradicional d’Alaior i del conjunt de Menorca.

“Oficis en l’oblit” estava estructurada en diversos espais, aprofitant en molts casos les petites capelles de l’edifici, que representaven cadascun oficis diferents: hi havia un espai dedicat als ferrers, a assaonadors, filadores, carreters, araders, paredadors, teulers, sabaters…, i, destacant al bell mig de la sala, una sitja de carbó.

Un muntatge expositiu amè i visualment espectacular, caràcter que es veia reforçat per la grandiositat de l’espai que l’albergava, el Centre de Cultura Sant Diego, l’antiga església del convent del mateix nom.

La mostra estava pensada tant per als habitants de l’illa com per als turistes, que comptaven amb un atractiu més per visitar el poble d’Alaior. També van ser nombroses les visites dels escolars, ja a finals de l’estiu, tot just començat el curs.

En el disseny i muntatge de l’exposició hi van participar novament Joan Pau Salort, Helena Sintes, Miquel À. Limón, Llúcia Pons Olives.