Alaior, arquitectura i etnologia

Del 4 de juliol al 15 de setembre del 2008 el Centre d’Estudis va oferir una exposició a l’església del Convent de Sant Diego per donar a conèixer a menorquins i visitants el patrimoni arquitectònic i etnològic del municipi i el treball que es realitza per protegir-lo. L’exposició es va mantenir oberta fins a finals d’octubre per tal que pogués ser visitada pels escolars amb l’ajuda de material didàctic realitzat amb aquest propòsit. La preparació i el muntatge van ser coordinats pels historiadors Laura Piris, Almudena Mercadal i Pau Salort.

L’exposició constava d’una pantalla on es projectava un audiovisual sobre l’etnologia i l’arquitectura urbana protegida, les utilitats del patrimoni oblidat i les rutes del patrimoni. Als costats es trobaven uns cartells amb informacions referides a cada tipus de patrimoni i sobre la llei i els diferents tipus de protecció existents. Després, hi havia una secció amb fotografies dels principals monuments del municipi i es possibilitava també la consulta de la base de dades del catàleg de la pròpia exposició. Al terra es trobaven dibuixades diverses rutes, amb petites guies, per visitar el patrimoni. Finalment, es col·locaren imatges antigues del funcionament de les pedreres i altres elements arquitectònics i, a l’absis de l’església, grans fotografies on es realitzaren les didàctiques per als escolars.

L’objectiu de l’exposició era doble. Per una banda, promoure el coneixement del patrimoni entre la població com a pas imprescindible per conscienciar sobre la importància i la necessitat de protecció del patrimoni. De l’altra banda, continuar la tasca realitzada anys anteriors per a establir al convent de Sant Diego un punt cultural i expositiu consolidat de referència per al poble i de visita obligada per als propis illencs i visitants de l’illa.