QUÈ NECESSITA LA FP DE MENORCA? Més enllà del centre integrat o no as Castell.

QUÈ NECESSITA LA FP DE MENORCA?

Més enllà del centre integrat o no as Castell

Les polèmiques són recurrents. L’actual ja la vam viure fa 4 anys. El Consell Escolar de Menorca, el juny de 2020, després d’un procés d’escoltar tothom i de debatre-ho en dues sessions específiques, va manifestar l’opinió de la comunitat educativa de l’illa, tot i la sorpresa de no ser consultat a temps al respecte.

Abans volem subratllar unes coses que no apareixen a les notícies d’actualitat però que potser són substancials.

1r La causa primera per a un centre de secundària as Castell són els alumnes de secundària del mateix poble. Ens preocupa que no hagin estat subjectes importants de cap dels escrits. A més d’ells, després s’hi poden afegir altres estudiants. La rellevància de la repercussió econòmica per as Castell arran de l’arribada d’estudiants de fora són percepcions sense quantificar. Conservar el valor de l’activitat dels joves propis del poble sí és un valor sociocultural objectivable, com ho ha demostrat l’IES de Ferreries.

2a Fomentar la separació dels estudiants de FP de la resta és una estratègia errada, que va tenir mals resultats al llarg de prou dècades abans de la Reforma. Precisament és anar en sentit contrari. Avui a Menorca els estudiants de FP són encara només el 35’3 % mentre que els batxillerats són el 48’3%. Si els d’ESO segueixen lligats compartint institut amb els de batxillerat, mentre desconeixen la vida de la FP, s’afavoreix la tendència que es vol corregir de menystenir la FP.

3a La societat menorquina té una necessitat creixent de tècnics, fins a punts que es dificulta el bon funcionament de l’economia en general. Els alumnes que cursen FP són més pocs dels que haurien de ser. I més d’una tercera part que els comença no els acaba. Queden places vacants cada any, tot i que s’ofereix una formació de qualitat, amb ràtios de classes molt favorables, i que els titulats són contractats en més d’un 60 % poc després d’acabar.

El Pla Integral de FP 22-25 estableix que la FP intensiva (dual) es convertesqui en una opció d’èxit. Aquesta opció a Menorca té poc impacte i caldria fomentar-la. A Mallorca tenen programats 28 cicles de FP intensiva per al curs 23-24. A Menorca i a Eivissa un grup a cadascuna.

4r. Grans centres educatius possiblement permeten concentrar més recursos. El problema és que una bona gestió va lligada a centres més petits, ben integrats al seu context, amb extenses xarxes col·laboratives.

Els acords del Consell Escolar de Menorca de 2020 sobre la FP resumits diuen:

El CEME valora que els centres integrats són una bona opció, però la FP no s’hauria de limitar a centres integrats sinó estar oberts a altres alternatives depenent de les necessitats futures. El CEME es mostra a favor dels centres integrats(…) tot i que no veu que la FP i la resta de la secundària hagin d’estar separats categòricament, i es poden articular sinergies interessants entre FP, ESO i batxillerat. Caldria adaptar-ho al que Menorca necessiti.

No s’ha d’excloure la visió que tenen els propis centres en funció del seu entorn educatiu. Ha de prevaldre el criteri pedagògic per sobre de la conveniència de la gestió del centre.

El CEME recomana a l’administració educativa realitzar un Pla Director que hauria de recollir la planificació de la FP a 10 anys vista(…)

Quant a la nova oferta de FP, les noves famílies professionals no haurien d’estar condicionades únicament al benefici econòmic del teixit empresarial, sinó tenir també en compte l’impacte a nivell social. No s’haurien d’eliminar famílies professionals per manca de matrícula, i açò passa per flexibilitzar la FP i oferir nous formats com la dual o intensiva.

Sobre el centre integrat des Castell va valorar en aquell moment que el debat s’havia fet tard, quan la Conselleria ja ho donava per definitiu.

El centre integrat des Castell és un projecte que anava lligat al finançament del Govern, i comptava amb el suport del CIM i l’Ajuntament des Castell. El CEME va considerar que a llarg termini aquest centre quedarà petit (…) però a curt termini ho veu una opció factible (…)

Un centre integrat a Maó-Bintaufa és un plantejament de zona a llarg termini(…) En aquesta zona, a curt termini, és viable el creixement o l’expansió del Centre de La Mar.

Pilar Benejam, Pere Alzina, Anselm Barber i Nel Martí. (Grup de Recerca en Educació)